Bulgaarse wijnen

Wijngeschiedenis

In Bulgarije werd al duizenden jaren voor Christus wijn gemaakt. Het is een van de oudste wijnlanden ter wereld. Tot aan de Tweede Wereldoorlog waren het vooral kleine wijnboertjes, die voor de lokale consumptie produceerden. 

In de jaren 1980 en 1990 waren de Bulgaren opmerkelijk succesvol op de Europese wijnmarkt. Bulgarije was zelfs één van de grootste wijnexporteurs ter wereld. Bulgaarse wijn werd synoniem voor rode wijnen met een uitstekende prijskwaliteit verhouding. Ook menige Hollander haalde in deze jaren graag een flesjes Bulgaars rood bij de supermarkt.

Door de lage verkoopprijzen bleven de broodnodige investeringen achter. Dat is de afgelopen tien jaar veranderd. Bulgaarse wetgeving verplichtte wijnmakers om tenminste 70% van de winst te investeren in nieuwe houten barriques en kelderapparatuur. De Bulgaarse wijnbouw is hierdoor in rap tempo gemoderniseerd.Internationale en inheemse druivenrassen

Het succes van de Bulgaarse wijn aan het eind van de vorige eeuw had te maken met de nauwe betrokkenheid van de Amerikaanse Universiteit van California. De Amerikanen adviseerden vooral populaire druivenrassen als Chardonnay, Cabernet Sauvignon en Merlot aan te planten. Het Bulgaarse klimaat leent zich uitstekend voor deze druiven. En de Amerikanen dachten dat de vraag naar wijn van deze 'usual suspects' nog flink zou stijgen.

Daardoor is tegenwoordig meer dan de helft van de aangeplante druiven blauw en zijn Merlot en Cabernet Sauvignon veruit de belangrijkste, gevolgd door inheemse rassen als Mavrud, Rubin, Ruen en Gamza. PortugaliaWijnTour richt zich voornamelijk op de typisch Bulgaarse druivenrassen.  

De belangrijkste inheemse witte soorten zijn de Dimiat, Misket en Kerazuda die gebruikt wordt voor het maken van witte wijnen die wij importeren vanuit Logodaj. Bulgaarse wijnen van internationale druiven hebben nog steeds een goede prijs-kwaliteitverhouding, al is de prijs niet meer zo spectaculair laag als in de jaren '80. Voor de avontuurlijke wijndrinkers zijn de wijnen van inheemse druiven het meest interessant. De rode wijnen zijn fruitig met smaak van rode vruchten. 

Rubin is een kruising tussen de druivenrassen nebbiolo en syrah. Zoals de naam al doet vermoeden, hebben wijnen uit Rubin een diepe robijnrode kleur en een typisch aroma van bessen. De wijnen kunnen zowel jong als oud worden gedronken. Wanneer de Rubin wijnen rijpen, wordt de tannine zacht , de smaak verbetert, terwijl de versheid behouden wordt.

Ranna Melnishka Loza ook bekend als Melnik 55 is een kruising tussen de lokale druivenrassen Shiroka Melnishka Loza en de Franse wijnsoorten Durif, Jurançon, Valdiguié en Cabernet Sauvignon. De wijnen van Ranna Melnishka Loza hebben een diepe robijnrode kleur en rijke complexe aroma's van leer en gedroogde vruchten. De smaak van verse fruit wordt gecombineerd met meer pittige nuances in de nasmaak. Wijnen van Ranna Melnishka Loza rijpen mooi en verwerven smaken van leer, kers, chocolade en vanille.

Bulgaarse wijn

 

 

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Winkelwagen

Geen artikelen in winkelwagen.
© 2012 - 2021 portugaliawijntour | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel