Druivenrassen

Rode druiven

 

Touriga Nacional

Touriga Nacional zorgt voor een volle, krachtige wijn met een uitzonderlijke aroma's van bramen, bosbessen, zonneroosjes en rozemarijn. Deze wijnen worden met de tijd beter en krijgen hierdoor meer aroma en rijping.

 

Touriga Franca

Touriga Franca toont delicate doch intens aroma van zwarte bessen en bloemen. Het is een van de belangrijkste druiven rassen ook gebruikt in port in combinatie met druiven rassen zoals Douro Tinta Roriz en Touriga Nacional.

 

Castelão/Trincadera

Het meest geteelde rode druivensoort, gebruikt in Portugal om een onderscheidende, krachtige en intens rode wijn te produceren voor langdurige opslag. Deze volle wijn met een aroma van rode bessen en bos bloemen wordt bewaard in Franse eiken houten vaten.

 

Baga

Een van de hoogste opbrengst Portugese druivenrassen, verspreid over het hele land, maar meest geconcentreerde in Bairrada en Dão. De druiven komen in hun eigen als ze goed rijp zijn, hierbij ontstaan wijnen van diepe kleuren en geweldige structuur, met krachtige tannines die perfect evolueren in de fles. De geur begint met bessenfruit ontwikkeld tot paarse pruimen, tabak en koffie, eindigen in een crescendo van complexiteit.

 

Aragonês / Tinta Roriz = Tempranillo

Tinta Roriz is een zeer fijne verscheidenheid van buitengewone kwaliteit. Deze druif groeid oa op het Iberisch schiereiland en Alentejo, maar onder de naam van Aragones. In goede jaren produceert het volle, donker en zeer aromatische wijnen. De druif heeft fijne en delicate aroma's van peper en bessen. Aragones heeft een hoge opbrengst en is onmisbaar in de mix van een goede port.

 

Alfrocheiro

Alfrocheiro veelal aanwezig in de Dão, wordt beschouwd als een variëteit van hoge kwaliteit voor veel wijnmakers. De teelt van dit ras, ook wel bekend als Black Alfrocheiro in de Douro, uitgebreid met succes naar de regio Alentejo en Ribatejo. Deze variëteit produceert wijnen van intense kleur en aroma doet denken aan wilde bloemen en rijpe bramen en kruiden.

 

Jaen

De Jaen druif wordt geteeld in Portugal sinds het midden van de negentiende eeuw. De wijnen uit Jaen kaste zijn vooral gekenmerkt door hun intense kleur, een lage zuurgraad en intense aroma's van rood fruit.

 

Tinta Barroca

De Tinta Barroca is bijna uitsluitend geplant in de Douro regio en veel gebruikt bij de productie van blended wijnen. Het is een van de rassen in Port wijn. Tinta Barroca is zeer populair onder boeren, het groeit gemakkelijk en is zeer productief. Het geeft een regelmatige productie en is resistent tegen ziekten en plagen. Bovendien heeft het de Tinta Barroca een vroege rijping en bevat de druif een hoog suikerlevel, hierdoor ontstaan er wijnen met een hoog alcoholpercentage. De wijnen uit Tinta Barroca zijn gemakkelijk te drinken en hebben een zachte afdronk.

 

Vinhão

De Vinhão druif wordt voornamelijk gebruikt door de kleur. Het produceert wijnen met een intense rode kleur. Afkomstig uit het Minho gebied, in de Douro regio, bekend onder de naam Sousão. Dit ras heeft middelgrote clusters die bestaan uit middelgrote bessen en uniforme blauw-zwarte kleur. In de regio Vinho Verde, de Vinhão is de meest geteelde rode druivensoort in de regio. Wijnen gemaakt van het ras Vinhão hebben een hoge zuurgraad. In Douro dit ras wordt voornamelijk gebruikt om een goede kleur te geven aan de wijn en port.

 

 

 

Witte druiven

 

Alvarinho

Een oud druivensoort van uitzonderlijke kwaliteit, terecht beroemd als beste wijnen die worden geproduceert in de Vinho Verde regio, met name in de twee subregio's van Monção en Melgaço. Alvarinho heeft een zeer karakteristieke florale en fruitige profiel met noten van linde, mint, kamperfoelie, perzik, grapefruit en appel, allemaal goed getrouwd met de hoge zuurgraad van de typische frisse witte wijnen uit het noordwesten van Portugal. De druiven brengen evenwichtige wijnen met een goede structuur en alcohol niveaus.

 

Arinto

Een van de oudste inheemse rassen van Portugal, met een lange traditie in de Bucelas regio, is nu verspreid naar de meeste wijnstreken gezien haar aanpassingsvermogen aan verschillende terreinen en klimaten. Arinto, bekend als Pedernã in Vinho Verde, houdt goede zuren als een van de belangrijkste functies, gecombineerd met structuur en een fluweelzachte uitstraling. Zijn aroma is relatief discreet, waarvan de sterkste toon zijn minerale, met groene appel en citroen. Arinto levert wijnen die zeer goed evolueren in de fles, het verwerven van elegantie en complexiteit.

 

Encruzado

Door velen wijnmakers beschouwd als een van de grote Portugese rassen, Encruzado is geschikt voor het produceren uitstekende witte wijnen. Het is bijna uitsluitend geteeld in de Dão en vereist bijzondere zorg en aandacht te extraheren de mooiste aroma's. Indien goed behandeld de resulterende wijnen zijn elegant en complex met aromatische minerale noten en groene paprika's, rozen, viooltjes en citrusvruchten. Leeftijd verleent aroma's en smaken van hazelnoot en hars en wanneer gefermenteerd in eik, vanille naar voren komt met een goede integratie en unctuousness op het gehemelte. Encruzado verleent de beste kwaliteit door de wijnen, die in de leeftijd goed zijn voor tientallen jaren.

 

Fernão Pires / Maria Gomes

Nog een van de oudste rassen van Portugal en veruit een van de meest geteelde. Het is te vinden in bijna alle wijnregio's, die het sterkst in Bairrada en Ribatejo, waar hij bekend is als Maria Gomes. Het zorgt voor buitengewone aroma's en het vermogen om onderscheidende wijnen te produceren met sterk karakter. Het toont rijpe citrus aroma's en tonen van mimosa, limoen en sinaasappel boom, waardoor het in de familie van aromatische druiven met Alvarinho, Loureiro en Moscatel.

 

Loureiro

Gekweekt voornamelijk in de bovenste Minho regio langs de rivier de Lima vallei, Loureiro is een zeer oude druif en is grotendeels verantwoordelijk voor het succes van de witte Vinho Verde in de afgelopen jaren. Uitbundig aromatisch, is Loureiro (samen met Moscatel) beschouwd als de meest geparfumeerde van de Portugese druiven, doet denken aan het laurierblad, de linde, acacia, oranje en perzik. Net als bij Alvarinho, Loureiro is een druif van de grote typiciteit, voornamelijk gebruikt als mengsel in diverse wijnen. In combinatie met andere regionale druiven, zijn uitzonderlijke aromatische kwaliteiten construct enkele van de beste witte wijnen in Portugal.

 

Antão Vaz

De Antão Vaz druif is een van de belangrijkste rassen van Alentejo en is zeer goed bestand tegen droogte en ziekten. Het beschikt over clusters van middelmatige grootte, met kleine bessen en groene uniformen die geel worden eind van de rijping. De wijnen die door dit ras zijn verkregen zijn heel aromatische (voornamelijk tropisch fruit smaken) en hebben over het algemeen een citrus kleur.

 

Avesso

De Avesso ras wordt geteeld in de Vinho Verde regio, maar zijn beplanting is geconcentreerd in de buurt van de Douro regio. Hier vindt het gunstige voorwaarden zich te ontwikkelen, omdat hij de voorkeur geeft aan droge bodems die minder vruchtbaar zijn dan de gewoonlijk andere delen van de regio Vinho Verde. Trossen van Avesso ras zijn van gemiddelde grootte en hun bessen zijn groot en geel-groen. Deze variëteit produceert wijnen aromatisch, zeer smakelijk en harmonieus. De kwaliteiten van het kastenstelsel zijn ingesteld wijnen te maken met ten minste 11% alcohol.

 

Bical

De Bical verscheidenheid is typerend voor de Beiras regio, met name op het gebied van Bairrada en Dão (die heet "Blur of the Flies", omdat van de kleine bruine vlekken die verschijnen in de bessen rijp). Naast de druif Maria Gomes is Bical een van de belangrijkste rassen in de regio. Dit ras is vroeg volwassen, dus hun bessen behouden genoeg zuurgraad. Het is zeer resistent tegen rot, echter bijzonder gevoelig voor meeldauw.

 

Moscatel

De Muscat druif is oorspronkelijk afkomstig uit het Midden-Oosten en is ingevoerd in de nationale landt in het Romeinse Rijk. Heeft ondergaan veel veranderingen door de eeuwen heen en vandaag zijn er drie varianten van de Muscat druif in Portugal. De Moscatel variëteit is de meest geteelde in Portugal, en de productie is geconcentreerd in de Setúbal schiereiland, waarvan het milde klimaat zorgt ervoor dat de rijping van de druiven. Deze variëteit is van essentieel belang bij de wijnbereiding gulle "Moscatel" is echter ook gebruikt voor de verrijking van aromatisch andere witte wijnen van de regio, want het is een primaire druivensoort (let op de smaak en het aroma van de wijn). In de Douro regio wordt de witte variëteit Moscatel Galego gebruikt om een versterkte wijn te produceren.

 

Verdelho

De Verdelho druif staat bekend als een van de gebruikte rassen in de productie van wijnen uit Madeira en wordt daarnaast verbouwd in de Azoren. De laatste tijd wordt de Verdelho druif gebruikt in de Australische wijnproductie. Wijnen gemaakt van Verdelho zijn heel aromatisch en evenwichtig. De Madeira wijnen gemaakt van de Verdelho druif is halfdroog en delicate aroma's. De Verdelho druif heeft kleine, compacte clusters samengesteld uit kleine bessen geelgroene kleur.

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Winkelwagen

Geen artikelen in winkelwagen.
© 2012 - 2024 portugaliawijntour | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel